På 1930-tallet kom libanesiske innvandrere til Mexico og introduserte meksikanerne for shawarma kebab. Dette ble starten på den populære tacoen al Pastor. Her forsøkt gjenskapt på et lite kjøkken i Oslo.
Forbredelsestid2 timert30 minuttermin
Tilbredningstid1 timet40 minuttermin
Totaltid4 timert10 minuttermin
2personer
Utstyr
Grillspyd
Ingredienser
500gsvinenakke, uten ben
Til marinade
3ssachiote paste
1sshvitløkspulver
1sstørket oregano
1ssspiskummin
1sssalt
1sspepper
1,2dlhvit eddik
2,3dlananasjuice
én helananas
Til servering
10stksmå maistortillas
1/2stkgul løk, finhakket
1stklime, i båter
koriander, finhakket
salsa, valgfri type
Instruksjoner
Begynn med å skjære kjøttet i skiver, ca 1 cm.
Ha pasten og noen spiseskjeer av ananasjuicen i en bolle og bland det godt sammen.
Bland sammen alle krydderne, eddik og resten av juicen og ha det over i bollen med den utrørte pasten. Bland godt sammen.
Ha kjøttet i blandingen og rør godt slik at alt kjøttet har marinade på alle sider. Dekk til og sett i kjøleskapet i minst to timer, gjerne over natten, jo lenger jo bedre!
Når kjøttet har stått lenge nok, sett ovnen på 180 grader.
Kutt ananasen i 3 middels tykke skiver, fjern skallet og stikk et grillspyd gjennom midten av to av skivene. Sett den oppreist i en ildfast form. Fortsett så å tre en og en bit av kjøttet på spydet. Tre til slutt den siste skiven med ananas godt ned på toppen. Klipp av toppen på spydet hvis det er for høyt for ovnen.
Sett det inn i den nederste delen av ovnen og stek i ca 1 time og 20 minutter. Ikke ta det ut før det begynner å bli på grensen til brent helt ytterst i kantene. Følg med på kjøttet underveis, det er ikke umulig at grillspydet kan velte. Rett det i så fall opp igjen og press den øverste skiven ananas litt lenger ned - dette kan hjelpe spydet med å holde balansen.
Mot slutten av steketiden kan du begynne å hakke løk og koriander.
Når kjøttet er ferdig, ta det ut og la det hvile i ca 10 minutter.
Varm maistortillaene i en tørr stekepanne i mellomtiden, ca 1 min på hver side.
Skjær forsiktig av biter av kjøttet nedover sidene. Få med ananasen også.
Fordel kjøtt og ananas i torillaene og topp med løk, koriander og skvis en limebåt over. Ha eventuelt på litt salsa.
Achiote paste kan være vanskelig å få tak i matbutikkene, men er du i Oslo får du det som regel taki på Gutta på Haugen eller Sunkost på Gunerius. Du kan også bestille fra f.eks olof.no.Lager du en stor porsjon slik at det blir et ganske høyt tårn med kjøtt er et tips å bruke to grillspyd i ananasen med ca 1 cm avstand til hverandre.