Den deilige belgiske retten med den uslåelige kombinasjonen av blåskjell og pommes frites er en perfekt klassiker for varme sommerdager.
Hvor mange nam vil du gi?
5 (1 vurdering)
Forbredelsestid1 time t 30 minutter min
Tilbredningstid30 minutter min
Totaltid2 timer t
2 porsjoner
Utstyr
- Grill
Ingredienser
Pommes frites
- 500 g poteter
- 1 l nøytral olje
- salt
- aioli
- persille, fersk
Blåskjell
- 1 kg blåskjell
- 4 fedd hvitløk, grovhakket
- 1 stk chili, grovhakket, og gjerne spicy
- 1 dl hvitvin, tørr
- 3 stk vårløk, grovhakket
- 1 stk paprika, grovhakket
- 1 ss smør
- 2 ss persille, fersk og grovhakket
- 2 ss gressløk, fersk og grovhakket
Instruksjoner
Pommes frites
- Kutt potetene i 4 like store båter, med skallet på.
- Kok potetene i lettsaltet vann i ca. 10 minutter. De skal fortsatt være faste i formen når de er ferdig kokt.
- Før potetene under kaldt vann og la de ligge under rennende vann i 5-10 minutter.
- Avkjøl potetene ved å sette dem kjøleskapet i minst 1 time.
- Fyll en kasserolle med nøytral olje.
- Ha klar en kjøkkenbolle med tørkepapir i bunn så oljen kan renne av etter potetene er ferdig fritert.
- Bruk et redskap av tre og sett det i bunnen av kasserollen.
- Når det bobler rundt treelementet er oljen varm.
- Fritér potetene ved å ha de i kasserollen med kokende olje.
- Det vil variere hvor lang tid det tar å fritere utifra hvor mange poteter du har i gryten av gangen, og hvor store potetene er. Jo mindre potet i gryten, jo fortere går det å få potetene ferdig fritert.
- Ta potetene ut av kasserollen når de er blitt gyldene, og ha de over i bollen med kjøkkenpapir.
- Ha over salt og rist potetene godt.
- Topp med fersk persille.
- Server med aioli.
Blåskjell
- Skyll blåskjellene i kaldt vann i minst 5 minutter.
- Skru på grillen på full varme.
- Ta frem en bolle og legg først over ca 40 cm med folie.
- Legg så nye 40 cm med folie over den første, slik at de ligger i et kryss.
- Form folien etter bollens fasong.
- Plukk ut alle blåskjell med knuste skall, og kast dem. De skal du ikke spise.
- Ha blåskjellene over i foliebollen din. 1 kg blåskjell passer i en foliebolle. Om du skal servere mer enn 1 kg blåskjell kan det være lurt å lage flere folieboller.
- Hell så over hvitvin og de hakkede krydderne og grønnsakene.
- Pakk folien over skjellene så du lager en tett kokong. Pass på at det er nok rom inne i kokongen til at du senere kan riste på blåskjellene.
- Legg kokongen med skjell på grillen og la dem grille i 15 minutter.
- Ta så opp kokongen med grytekluter og rist godt.
- Du kan så åpne folien og se at skjellene har åpnet seg. Om de ikke har åpnet seg enda kan du legge dem tilbake på grillen i noen minutter til, og gjenta ristingen.
- Ha over i en bolle, dryss over litt fersk persille og server!
Ønsker du å slå på stortrommen og lage aiolien selv finner du oppskrift her