Kombucha-te

Kombucha er syrlig, kald, fermentert te med bobler. Den har massevis av påståtte helse-effekter. Vi synes det viktigste er at den er digg!

Hvor mange nam vil du gi?

5 (1 vurdering)
2 liter

Utstyr

  • Glassflasker med tett lokk som holder én liter
  • Kjøkkenhåndkle eller tøyserviett
  • Gummistrikk

Ingredienser

  • 1 stk scoby med startvæske, kjøp på helsekostbutikk, eller få av en venn
  • 4 stk svart eller grønn te, poser
  • 8 ss sukker
  • 2 liter vann
  • 1 stk eple, eller annen frukt, grønnsak, krydder som du liker
  • 6 stk jordbær, eller annen frukt, grønnsak, krydder som du liker

Instruksjoner

  • Desinfiser en glassbeholder med kokende vann
  • Kok opp 2 liter nytt vann
  • Tilsett varmt vann, sukker og teposene i glassbeholderen
  • Rør godt, til alt sukkeret er oppløst
  • Sett det hele til avkjøling
  • Når teen har nådd romtempratur kan du tilsette scobyen din. Pass på å få med væsken den kommer i. Scobyen og væsken består av bakteriene som skal til for å starte fermenteringsprosessen.
  • Dekk til glassbeholderen med et rent kjøkkenhåndkle eller tøyserviett og sett på en gummistrikk. Det er viktig at kombuchaen får oksygen når den fermenterer.
  • Sett kombuchablandingen din på kjøkkenbenken
  • La den stå uforstyrret i minst 1 uke
  • Det vil ta 1-3 uker å opppnå den deilig syrlige smaken vi er ute etter
  • Etter 1 uke kan du smake jevnlig til den smaker slik du ønsker. Målet er at den ikke skal være for søt og ikke for syrlig, men det er opp til deg. Temperaturen i rommet påvirker hvor lang tid denne prosessen tar. Om det er varmt går det fortere, og om det er kaldt vil det ta litt lengre tid.
  • I løpet av disse ukene vil det danne seg en ny scoby i glasset – en scobybaby. Denne kan du gi videre til venner som har lyst til å prøve seg på det samme, eller bruke den i neste runde om du vil lage flere runder kombucha av gangen.
  • Sil teen over i en helt ren kjøkkenbolle.
  • Hell teen fra kjøkkenbollen over i helt rene glassflasker med lokk.
  • Tilsett det du ønsker at kombuchaen skal smake. Her er det bare fantasien som setter grenser. Grønnsaker, frukt, bær og krydder er alle gode alternativer. Vi lagde 1 liter med eple og 1 liter med jordbærsmak.
  • Tilsett oppkuttet eple og jordbær i glassflaskene og lukk lokket
  • Sett flaskene på kjøkkenbenken i 2-4 nye dager.
  • I løpet av disse dagene vil det dannes kullsyre i glasset og kombuchaen vil bli deilig og boblete. Om det har gått noen dager og det ikke har oppstått bobler enda er det bare å la den stå litt til.
  • Når boblene er på plass kan enten velge å ta ut smakstilsetningen eller la den ligge i, og flytte flaskene over i kjøleskapet.
  • Og sånn! Nå har du deilig hjemmefermentert kombucha-te!
Som nevnt kan scobybabyene gis bort til venner som vi lage egen kombucha. Når du gir bort en scobybaby er det lurt å bruke et helt rent norgesglass eller syltetøyglass. Pass på å få med startervæske når du gir den bort. Det er viktig for at scobybabyen skal leve godt i sitt nye hjem.
Scobyene kan lagres på samme måte om du skal gå en periode uten å lage kombucha. Legg scobyen(e) i et helt rent glass med lokk og litt væske. Den lever fint i skapet eller på kjøkkenbenken på denne måten. 
 
Skriv ut oppskrift
Digg, boblende kambucha!

Legg igjen en kommentar

Hvor mange NAM vil du gi?




Lignende oppskrifter

Hack to enable "mathilde"

© 2024 NAMNAMNAM

Vi har endret navn til NAMNAMNAM!