Eltefritt grovbrød i gryte er den enkleste måten å lage brød hjemme på. Smaker sykt godt og krever minimalt med arbeid fra din side. Det eneste du trenger er litt tålmodighet. Vi liker det ekstra grovt og med nøtter i!
Hvor mange nam vil du gi?
Ingen vurderinger enda
1 brød
Utstyr
- Jerngryte med lokk
Ingredienser
- 450 g sammalt hvetemel grovmalt
- 2 ts salt
- 0.5 pk tørrgjær
- 4 dl vann, kaldt
- 1 ss sirup, kan sløyfes
- 1 neve hasselnøtter, kan sløyfes
- smør
Instruksjoner
- Bland mel, salt, gjær, vann, sirup og nøtter i en bakebolle.
- Kna det hele godt sammen til det blir en jevn masse. Deigen skal være klebrig og løs, men ikke inneholde klumper av mel.
- Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 12-24 timer. Å bake deigen sammen på kvelden, for så å steke opp dagen etter er det godt tips.
- Dryss mel på kjøkkenbenken og hell deigen over.
- Press deigen flat med håndflatene og brett alle fire sidene inn mot midten.
- Gjenta denne prossessen 3-5 ganger.
- Snu deigen slik at brettesiden peker ned og legg til side for heving.
- La brødet etterheve i 1-2 timer.
- Ta frem jerngryta og smør den med smør i bunnen og langs kantene.
- Sett på ovnen på 250 grader og sett jerngryta i ovnen med en gang
- Bruk grytekluter og løft jerngryta ut av ovnen, når 250 grader er nådd.
- Plasser brødet i gryten.
- Rist gryten litt frem og tilbake for å få brødet til å fordele seg godt.
- Ha lokket over og sett gryta i ovnen.
- Stek brødet med lokk i 30 minutter.
- Fjern så lokket og la brødet steke 10 minutter uten lokk.
- Vend brødet ut av gryten og server med deilig pålegg eller til en god suppe.
Tips 1: Bare fantasien setter grenser for hvordan du kan pimpe opp dette brødet. Alle mulige nøtter og tørket frukt kan grovhakkes og slenges i deigen for ulike spennende smaker.
Tips 2: Har du ikke sirup er det ingenting i veien for å bruke honning, eller droppe det hele.
Tips 3: Vi har masse deilige supper vi anbefaler å servere med brødet!
Hva med spicy gulrotsuppe med appelsin?
Eller fyldig tomatsuppe laget fra bunnen?
Vår rågode søtpotetsuppe?
Og sist men ikke minst spicy linsegryte?